Loading...

Menu
«Κολλέγιο Ανατόλια: Ένα σχολείο πρόσφυγας και ταυτόχρονα οικοδεσπότης προσφύγων»
Μαθητές Κολλεγίου Ανατόλια, τέλη '20.

«Κολλέγιο Ανατόλια: Ένα σχολείο πρόσφυγας και ταυτόχρονα οικοδεσπότης προσφύγων»

Σάββατο 8 Οκτωβρίου, 2022, 9:45 π.μ.

Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη»

Το Κολλέγιο Ανατόλια συμμετέχει με την ομιλία του Χρήστου Πλούσιου

στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Δήμου Καλαμαριάς

και του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού

«Η επόμενη μέρα μετά την Καταστροφή»

 

 Η Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί τομή στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και από τα σημαντικότερα γεγονότα στον τερματισμό του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Από τον Αύγουστο του 1922 και μέχρι τα τέλη του 1924, περίπου 1.500.000 θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής κατέφυγαν στην Ελλάδα. Η επόμενη ημέρα αποτέλεσε για την Ελλάδα ουσιαστικά μία πρόκληση για την αναγέννηση από την πολλαπλή καταστροφή, μέσα από την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την μακροπρόθεσμη και επώδυνη επούλωση του εθνικού τραύματος.

Κομμάτι αυτού του τραγικού κεφαλαίου καθώς και της συλλογικής αναγεννητικής προσπάθειας αποτέλεσε το Κολλέγιο Ανατόλια, που ακολούθησε τη μοίρα των προσφυγικών πληθυσμών αφήνοντας τη Μερζιφούντα του Πόντου και κάνοντας μία νέα αρχή στη Θεσσαλονίκη. Με πυρήνα έναν  προσφυγικό, μαθητικό πληθυσμό που κατέφυγε στις πρόχειρες εγκαταστάσεις στη Χαριλάου, το Κολλέγιο Ανατόλια, αν και πρόσφυγας, κατόρθωσε να συμπαρασταθεί με όλες του τις δυνάμεις στους πρόσφυγες που κατέκλυσαν τη Θεσσαλονίκη. 

Το οδοιπορικό αυτό θα παρουσιαστεί το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, 2022 στις 9:45 π.μ. στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» από τον Χρήστο Πλούσιο στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «Η επόμενη μέρα μετά την Καταστροφή». Το συνέδριο διοργανώνει ο Δήμος Καλαμαριάς και το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού, με το Μουσείο Φωτογραφίας "Χρήστος Καλεμκερής",  την Έδρα Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ και το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης υπό την αιγίδα και χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα συνέδρια πoυ γίνονται πανελλαδικά για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή στο οποίο συμμετέχουν 120 καταξιωμένοι και νέοι μελετητές διαφόρων επιστημονικών ειδικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό (ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Ελβετία, Τουρκία, Γαλλία, Τσεχία).

Η εισήγηση του Χρήστου Πλούσιου έγινε σε συνεργασία με την επιτροπή του Τμήματος Αρχείου του Κολλεγίου Ανατόλια και υποστηρίχθηκε από το προσωπικό της Βιβλιοθήκης Bissell. Οι φωτογραφίες που πλαισιώνουν την παρουσίαση του κ. Πλούσιου προέρχονται από τις συλλογές του Αρχείου του Κολλεγίου Ανατόλια.

Ο Χρήστος Πλούσιος υπήρξε υπότροφος μαθητής του Κολλεγίου Ανατόλια και αποφοίτησε το 1967. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο ΑΠΘ και στο πανεπιστήμιο του Cincinnati των ΗΠΑ. Εργάστηκε ως καθηγητής και διευθυντής στο Κολλέγιο Ανατόλια από το 1976 έως το 2013. Επιμελήθηκε την έκδοση της μετάφρασης του βιβλίου του William McGrew Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς με την Εκπαίδευση: Το Κολλέγιο Ανατόλια στην Τουρκία και στην Ελλάδα.

Mikra Asia Kalamaria Plousios 2

Field Day Parade, Charilaou Campus/ Ημέρα αγώνων - Παρέλαση, Χαριλάου 1930.

Mikra Asia Kalamaria Plousios 1

Το ίδρυμα στη Πυλαία πριν ξεκινήσει η διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων, 1934. Πίσω αριστερά στο βάθος η Θεσσαλονίκη και ο Θερμαϊκός Κόλπος. Mikra Asia Kalamaria Plousios 3

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα φιλοξενηθούν στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» και στο Δημοτικό Θέατρο «Οδού Χηλής» στην Καλαμαριά από τις 6 έως τις 9 Οκτωβρίου 2022. Θα περιλαμβάνει 22 συνεδρίες, τρεις στρογγυλές τράπεζες, τέσσερις κεντρικές ομιλίες και ξενάγηση στον Μνημονικό Τόπο του Απολυμαντηρίου Καλαμαριάς και στην Έκθεση «Αναμνήσεις Μικρασίας» (Πολυχώρος Τέχνης Remezzo) στην παραλία Αρετσούς.

Στο συνέδριο θα εξεταστούν διαφορετικές όψεις της άφιξης και ενσωμάτωσης του μικρασιατικού, ποντιακού, θρακικού ελληνισμού. Ταυτόχρονα θα τεθούν ερωτήματα για τη σημασία της επόμενης ημέρας μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, υπό το πρίσμα των διαμορφούμενων υπό τις νέες συνθήκες ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και της προσφυγικής εμπειρίας στη Ευρώπη και την Ασία κατά τον 20ο αιώνα.

  • Το συνέδριο θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Οι ανακοινώσεις θα γίνονται στην ελληνική ή στην αγγλική γλώσσα, με ταυτόχρονη διερμηνεία.
  • Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» εδώ και στο Δημοτικό Θέατρο «Οδού Χηλής» εδώ
  • Περισσότερα στοιχεία για τους ομιλητές μπορείτε να βρείτε εδώ
  • Μπορείτε να παρακολουθήσετε διαδικτυακά τις εργασίες του συνεδρίου στον παρακάτω σύνδεσμο: https://bit.ly/3y6ytnh

Share

 

Τζον Κέννεντυ 60
Πυλαία, Τ.Κ. 55535
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Τηλ. +30 2310 398200
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακαδημαϊκές συνεργασίες
international_ib masthead emsea Network