Space Weekend στο Anna Papageorgiou STEM Center
Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο Anna Papageorgiou STEM Center το Εργαστήριο Διαστημικής σε συνεργασία με το Ελληνικό Γραφείο - ESERO European Space Education Resource Office. Το πρόγραμμα παρακολούθησαν συνολικά 65 μαθητές και μαθήτριες, και για πρώτη φορά το Κέντρο STEM του Κολλεγίου Ανατόλια είχε τη χαρά να φιλοξενήσει μαθητές από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο/ Λύκειο Αγίας Σοφίας. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρει η European Space Agency - ESA ενώ η SpaceDot, η ομάδα Αεροδιαστημικής του ΑΠΘ, καθοδήγησε τα παιδιά που εργάστηκαν ανά ομάδες ώστε να συναρμολογήσουν τους δικούς τους μικροδορυφόρους.
Λίγα λόγια για το ΕSERO Greece
Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Πόρων Εκπαίδευσης για το Διάστημα (European Space Education Resource Office – ESERO) ιδρύθηκε επίσημα στην Ελλάδα στις 29 Νοεμβρίου 2021. Το Ελληνικό Γραφείο ESERO εδρεύει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) κι αποτελεί ένα συνεργατικό έργο μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency – ESA) και εθνικών εταίρων.
Η ομάδα Space Dot
Η SpaceDot αποτελεί μία φοιτητική ομάδα Αεροδιαστημικής στο ΑΠΘ. Απαρτίζεται από περισσότερα από 50 μέλη που στελεχώνουν τα 12 υποσυστήματα του AcubeSAT project, που συνιστά και το πρωταρχικό μέλημα της ομάδας. Το AcubeSAT είναι ένας νανοδορυφόρος σε διαστάσεις συσκευασία γάλακτος, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του οποίου έχει αναλάβει η ομάδα. Το εγχείρημα υποστηρίζεται από το ΑΠΘ και το Educational Office του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency, ESA) στο πλαίσιο του προγράμματος “Fly Your Satellite! 3”. Ανάμεσά τους, ξεχώρισε κι ένας μαθητής Λυκείου, ο Πέτρος Τσιομπάνης, ο οποίος έκανε παρουσίαση του δημιουργήματός τους, ενός πυραύλου. Πρόκειται για έναν πύραυλο υψηλής ισχύος που σχεδιάστηκε να φτάσει τα 1000 μέτρα υψόμετρο, χρησιμοποιώντας κινητήρα στερεού καυσίμου. Μαζί με τον κινητήρα, το βάρος του είναι 2.5 κιλά, αφού είναι εξ ολοκλήρου φτιαγμένος από σύνθετα υλικά (carbon fiber, fiberglass). Η παρουσίαση του πυραύλου αποτέλεσε κίνητρο για τους μαθητές να ασχοληθούν με τις επιστήμες του Διαστήματος και κατανόησαν πως η Επιστήμη είναι για όλους.
Προγράμματα στο Anna Papageorgiou Center
Καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2022-23 θα πραγματοποιηθούν και άλλα αντίστοιχα εργαστήρια στο Anna Papageorgiou STEM Center. Το προγράμματα αυτά έχουν στόχο να δώσουν την ευκαιρία στους μαθητές και μαθήτριες να γνωρίσουν νέους επιστημονικούς κλάδους, ενθαρρύνοντας τους να σκεφτούν και να δημιουργήσουν μέσα σε ένα ελεύθερο μαθησιακό περιβάλλον εκτός της συμβατικής τάξης.
Το επόμενο εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 και θα έχει ως θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη.