«Δεξιότητες του 21ου Αιώνα & Προσωπική Ευημερία στην Εκπαίδευση»
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022 η επιμορφωτική ημερίδα που διοργάνωσε το νεοσύστατο Kassandra Center for Educational Excellence - Κέντρο Εκπαιδευτικής Αριστείας Κασσάνδρα του Κολλεγίου Ανατόλια με θέμα «Δεξιότητες του 21ου Αιώνα & Προσωπική Ευημερία στην Εκπαίδευση».
Περισσότεροι από 150 δάσκαλοι, καθηγητές, σχολικοί ψυχολόγοι, φοιτητές Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, ερευνητές και στελέχη της εκπαιδευτικής κοινότητας από τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις επισκέφτηκαν το νέο Anatolia Elementary School campus όπου παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την ημερίδα και την εξαιρετική ομιλία του Andreas Schleicher, Διευθυντή Εκπαίδευσης και Δεξιοτήτων & Ειδικού Συμβούλου για την Εκπαιδευτική Πολιτική του Γενικού Γραμματέα στον (ΟΟΣΑ/OECD), βραβευμένου Γερμανού φυσικού, μαθηματικού, στατιστικολόγου, επίτιμου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και επικεφαλής του Διεθνούς Προγράμματος Αξιολόγησης Μαθητών PISA.
Tους συμμετέχοντες καλωσόρισαν ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια Δρ Πάνος Βλάχος και η Διευθύντρια του Kassandra Center for Educational Excellence Δρ Γεωργία Τσουλφά.
Ο Andreas Schleicher τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι δεξιότητες που μας διαφοροποιούν από την Τεχνητή Νοημοσύνη και σχετίζονται με την «ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε την αβεβαιότητα, να είμαστε ανθεκτικοί, και να βλέπουμε μέσα από σύνθετα προβλήματα». Υπογράμμισε ακόμα τη σημασία την ανάπτυξης των κοινωνικο-συναισθηματικών ικανοτήτων των παιδιών παράλληλα με των γνωστικών.
Ο κ. Schleicher προέτρεψε τους εκπαιδευτικούς να αναπτύσσουν ουσιαστικές σχέσεις με συναδέλφους τους αλλά και τους γονείς, «χωρίς τους οποίους καμία εκπαιδευτική προσπάθεια δεν μπορεί να επιτύχει», με στόχο να καλλιεργηθεί ένα κλίμα ευημερίας (well-being) για όλη τη σχολική κοινότητα. Η προτροπή του προς τους εκπαιδευτικούς είναι να «διδάσκουν λιγότερα και σε μεγαλύτερο βάθος», ενισχύοντας τις θετικές εμπειρίες μέσα στην τάξη, ώστε τα παιδιά να μην μετατρέπονται σε παθητικούς δέκτες. Προς τους γονείς συνέστησε να κάνουν καθημερινά την εξής απλή ερώτηση: «Πώς ήταν το σχολείο σήμερα; Έτσι, δείχνετε ότι αυτό που κάνει το παιδί σας στο σχολείο είναι σημαντικό για εσάς, ότι σέβεστε τον ρόλο του καθηγητή και ότι το σχολείο έχει σημασία».
Μετά την ομιλία ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με τη Δρα Ελευθερία Γωνίδα, Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης, Τμήμα Ψυχολογίας, Α.Π.Θ., την Έλσα Εξηνταβελώνη, Συντονίστρια MYP, Κολλέγιο Ανατόλια, την Αλίκη Τσακμάκα, Στέλεχος Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού, Deloitte και την Κατερίνα Σπίτσα, Νηπιαγωγός, Scientix Ambassador. Τη συζήτηση συντόνισε ο Θοδωρής Φιλάρετος, Αντιπρόεδρος Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Κολλεγίου Ανατόλια.
Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν τα παρακάτω εργαστήρια:
- Πρακτικές Κοινωνικο-συναισθηματικής Μάθησης στο σχολικό πλαίσιο
- Εκπαιδευτική αξιοποίηση της Εικονικής και της Επαυξημένης Πραγματικότητας
- Καλλιεργώντας σύγχρονες δεξιότητες του 21ου αιώνα: Η προσέγγιση της Σχεδιαστικής Σκέψης
- Green edu - Πράσινη Εκπαίδευση για ένα βιώσιμο μέλλον
Περισσότερες πληροφορίες: https://anatolia.edu.gr/el/21st-century-skills