Loading...

Menu

Η επόμενη ημέρα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και το Κολλέγιο Ανατόλια

Το οδοιπορικό της μετεγκατάστασης του Κολλεγίου Ανατόλια από τη Μερζιφούντα στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τους προσφυγικούς πληθυσμούς της Μικράς Ασίας, παρουσίασε  ο Χρήστος Πλούσιος, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, 2022, 9:45 π.μ., στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη».

Ο Χρήστος Πλούσιος είναι πρώην καθηγητής και διευθυντής του 2ου ΓΕΛ του Κολλεγίου Ανατόλια, και επιμελητής της ελληνικής μετάφρασης του βιβλίου του William McGrew Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς με την Εκπαίδευση: Το Κολλέγιο Ανατόλια στην Τουρκία και στην Ελλάδα.

Plousios IAPE 2

 Η ομιλία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχείου του Κολλεγίου Ανατόλια που υποστήριξε την παρουσίαση με αρχειακό υλικό φωτογραφιών και σπάνιων ντοκουμέντων. Το Αρχείο του Κολλεγίου Ανατόλια αποτελεί μέρος της Βιβλιοθήκης Bissell που είναι ανοιχτή στο κοινό. Το Αρχείο διαφυλάσσει τη μνήμη της ιστορίας του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού και τεκμηριώνει την εξέλιξη του μέσα στον χρόνο με τη διάσωση εγγράφων και υλικού με διηνεκή αξία.

Το Κολλέγιο Ανατόλια συμμετείχε στις εργασίες του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου «Η επόμενη μέρα μετά την Καταστροφή» που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμαριάς και το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε με το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας - Θράκης), το Μουσείο Φωτογραφίας "Χρήστος Καλεμκερής" και την Έδρα Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ. Οι εργασίες φιλοξενήθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» και στο Δημοτικό Θέατρο «Οδού Χηλής» στην Καλαμαριά από τις 6 έως τις 9 Οκτωβρίου 2022.

Η Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί τομή στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και από τα σημαντικότερα γεγονότα μετά τον τερματισμό του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Κομμάτι αυτού του τραγικού κεφαλαίου καθώς και της συλλογικής αναγεννητικής προσπάθειας αποτέλεσε το Κολλέγιο Ανατόλια, που ακολούθησε τη μοίρα των προσφυγικών πληθυσμών αφήνοντας τη Μερζιφούντα στην περιοχή της Αμάσειας του Πόντου και κάνοντας μία νέα αρχή στη Θεσσαλονίκη. Με πυρήνα έναν προσφυγικό, μαθητικό πληθυσμό που κατέφυγε στις πρόχειρες εγκαταστάσεις στη Χαριλάου, το Κολλέγιο Ανατόλια, αν και πρόσφυγας, κατόρθωσε να συμπαρασταθεί με όλες του τις δυνάμεις στους πληθυσμούς που συνέρρευσαν στην πόλη.

«Η αντίστροφη πορεία για το σχολείο στη Μερζιφούντα αρχίζει το 1915 και στη συνέχεια το 1920, όταν υπογράφεται η Συνθήκη των Σεβρών που εξοργίζει λόγω των ευνοϊκών όρων της για την Ελλάδα, την Αρμενία και το Κουρδιστάν» ανέφερε ο κ. Πλούσιος.

Μετά από τρία χρόνια, το Κολλέγιο ακολουθεί την αναγκαστική έξοδο των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία και όπως εξήγησε ο κ. Πλούσιος, επιλέχθηκε η Θεσσαλονίκη ως τόπος μετεγκατάστασης και μάλιστα με τη συμβουλή του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ήταν ένας τόπος γεμάτος πρόσφυγες και η ανάγκη για εκπαίδευση ήταν εξίσου μεγάλη, όπως και για σίτιση, στέγαση, θεραπεία από αρρώστιες. Ο Μητροπολίτης Γεννάδιος βοήθησε να ενοικιαστεί ένα κτίριο στην περιοχή Χαριλάου και να ξεκινήσει το Κολλέγιο τη λειτουργία του στη Θεσσαλονίκη. «Μέσα σε διάστημα μηνών μπόρεσαν και έστησαν εγκαταστάσεις τέτοιες, οι οποίες εξελίχθηκαν σε όαση για τους πρόσφυγες» υπογράμμισε ο κ. Πλούσιος.

«Το Κολλέγιο Ανατόλια ήταν ένα σχολείο πρόσφυγας και ταυτόχρονα οικοδεσπότης προσφύγων» είπε χαρακτηριστικά ο ομιλητής ολοκληρώνοντας την παρουσίασή του.

 

Share

 

Τζον Κέννεντυ 60
Πυλαία, Τ.Κ. 55535
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Τηλ. +30 2310 398200
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακαδημαϊκές συνεργασίες
international_ib masthead