Early Decision ΙΙ: Νέες επιτυχίες και Υποτροφίες από τα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Μετά τις επιτυχίες μαθητών του Ανατόλια στην πρώτη φάση του Early Decision οι ανακοινώσεις για τις επιτυχίες των μαθητών και μαθητριών του Anatolia High School συνεχίζονται και κατά τη δεύτερη φάση της διαδικασίας.
Ο Ισαάκ Βενουζίου έγινε δεκτός από τέσσερα πανεπιστήμια - University of Illinois Chicago, Erskine College, Lees Mc-Rae College και Queens University of Charlotte – και επέλεξε το Erskine College το οποίο του προσφέρει αθλητική υποτροφία και μία θέση στην ομάδα στίβου του πανεπιστημίου. Ο Ισαάκ είναι αθλητής στίβου, δρομέας με διακρίσεις στα τοπικά και πανελλήνια πρωταθλήματα, και αρχηγός της ομάδας στίβου του σχολείου. Το όνειρό του είναι να συνδυάσει τις ακαδημαϊκές σπουδές και τον αθλητισμό. «Η διαδικασία επιλογής ήταν χρονοβόρα και απαιτητική, και με τη βοήθεια του Γραφείου Συμβουλευτικής για τα Αμερικανικά Πανεπιστήμια, τελικά βρήκα το κατάλληλο πανεπιστήμιο. Χωρίς αυτή τη βοήθεια δεν θα μπορούσα να κάνω αυτό που ονειρεύομαι, να σπουδάζω και να ασχολούμαι παράλληλα με τον αθλητισμό. Όλες αυτές οι ώρες και η έρευνα για να βρω το κατάλληλο πανεπιστήμιο απέδωσαν και με αποζημίωσαν» τόνισε ο Ισαάκ.
Η Δάφνη Βίτσου έγινε δεκτή με πλήρη υποτροφία στο ακαδημαϊκό ίδρυμα της πρώτης επιλογής της, το Franklin and Marshall College. H Δάφνη γεννήθηκε στη Ζάκυνθο όπου και φοίτησε μέχρι την Α΄ Λυκείου. Το 2021 έγινε δεκτή με υποτροφία στο Κολλέγιο Ανατόλια. Στα ενδιαφέροντά της κυριαρχεί η αγάπη της για τη συγγραφή, τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο. Το 2020, στον λογοτεχνικό διαγωνισμό του «Ιανού», διήγημά της αναδείχθηκε στα δέκα καλύτερα ανάμεσα από 1.115 συμμετοχές και συμπεριλήφθηκε στην έκδοση «Ημερολόγια Καραντίνας». Την προηγούμενη χρονιά το μυθιστόρημά της «Σπίτι χωρίς Γιάννη» κέρδισε την 3η θέση στον Πανελλήνιο Μαθητικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό.
Η Δάφνη επέλεξε το Franklin and Marshall College για το εξαιρετικό πρόγραμμα σπουδών του στον κινηματογράφο, το φοιτητικό σώμα που κατά 44% περιλαμβάνει φοιτητές από διαφορετικά εθνικά, κοινωνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα. Η τοποθεσία του κολεγίου και η εύκολη πρόσβαση σε πόλεις όπου γυρίζονται κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές – Νέα Υόρκη, Βαλτιμόρη, Φιλαδέλφεια, Ουάσιγκτον - ήταν επίσης σημαντικοί λόγοι για την τελική επιλογή της. «Θα μπορώ να ταξιδέψω και να αναζητήσω ευκαιρίες για να κάνω πρακτική σε καλλιτεχνικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Όλη μου τη ζωή την έζησα στην επαρχία. Τώρα θα ήθελα να εξερευνήσω τις μεγάλες πόλεις» λέει η Δάφνη.
Η Μαρία Καπετανοπούλου έγινε δεκτή με υποτροφία σε δύο πανεπιστήμια, το University of Hartford και το Quinnipiac University. Η επιλογή της καθορίστηκε από τα δυνατά προγράμματα σπουδών των δύο ιδρυμάτων στα Μαθηματικά και τη Φυσική. Ειδικά το Quinnipiac University έχει ένα πολύ φιλικό campus, ένα ολοκαίνουριο Κέντρο Αναψυχής και Ευεξίας (Recreation and Wellness Center) και μεγάλη ποικιλία σε αθλητικά clubs με οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις, που η ίδια εκτίμησε, ως αθλήτρια με πανελλήνιες διακρίσεις στο πινγκ πονγκ και στο πατινάζ στον πάγο. Η επιλογή των πανεπιστημίων και η υποβολή των αιτήσεων τη βοήθησαν να διερευνήσει διαφορετικά πεδία σπουδών, να αναλογιστεί τι πραγματικά επιθυμεί από το πανεπιστήμιό της αλλά και το μέλλον της.
Ένας από τους λόγους για τους οποίους γνωρίσαμε την Ασημίνα Λαζαρίδου ήταν η ομάδα Anemos Racing Team με την οποία έφτασε μέχρι τους Παγκόσμιους Τελικούς της F1 in School το 2021. Η Ασημίνα είναι αριστούχος υπότροφη μαθήτρια, μαθήτρια του CTY Greece, με σταθερή παρουσία και διακρίσεις σε διαγωνισμούς STEM. Μαζί με τον συμμαθητή της Άρη Κουτσόπουλο, και σε συνεργασία με τον Παραολυμπιονίκη Στέλιο Μαλακόπουλο, ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό και την κατασκευή συσκευής μέτρησης και προβολής της κατανομής της δύναμης στα πέλματα αθλητών με τεχνητά κάτω άκρα. Πολύπλευρη και πολυτάλαντη, η μαθήτρια ασχολείται παράλληλα με το θέατρο, τη φωτογραφία, τον κινηματογράφο – συμμετείχε και στον 12ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους του Φεστιβάλ Δράμας - ενώ παίζει και βιολί.
Η Ασημίνα έγινε δεκτή με υποτροφία από τα Davidson College, Worcester Polytechnic Institute WPI, και UMass Boston, πανεπιστήμια με διαδραστικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, που υποστηρίζουν την γυναικεία συμμετοχή σε προγράμματα STEM και γυναίκες μηχανικούς Η ίδια επέλεξε το ιστορικό Davidson College. «Καθώς από μικρή ενδιαφερόμουν για τις θετικές επιστήμες, συναντούσα συχνά τη δυσπιστία για τα ‘γυναικεία’ επαγγέλματα αυτού του τομέα. To Davidson είναι ένα ίδρυμα που με δέχεται γι' αυτό που είμαι. Παράλληλα, η έντονη πολιτιστική του σύνθεση, η ακαδημαϊκή δομή και η φιλική και οικογενειακή του ατμόσφαιρα, θα με βοηθήσουν να ξεδιπλώσω την ατομικότητά μου, απαλλαγμένη από προκαταλήψεις και περιορισμούς, επιτρέποντάς μου να αναπτυχθώ ακόμα περισσότερο και να κυνηγήσω τα όνειρά μου». Η δική της συμβουλή προς όσους ενδιαφέρονται για σπουδές στην Αμερική, είναι «να παρουσιάσουν τον εαυτό τους στο Personal Statement με ειλικρίνεια και αλήθεια».
H Σοφία Ορφανίδου, υπότροφος μαθήτρια του Ανατόλια έγινε δεκτή με πλήρη υποτροφία στο Union College. Η Σοφία ανήκει στους αριστούχους της τάξης της. Έχει συμμετάσχει σε διαγωνισμούς STEM φτάνοντας σε υψηλές θέσεις (5η στην Ελλάδα στον F1 in Schools και 3η στο ελληνικό διαγωνισμό του International Young Naturalists Tournament), αλλά και σε διαγωνισμούς MUN και Forensics. Είναι πρόεδρος της τάξης της και μέλος του 15μελούς, ασχολείται με τη δημιουργική γραφή και τη δημοσιογραφία γράφοντας στα σχολικά έντυπα, και τον αθλητισμό ως βασικό μέλος των ομάδων ποδοσφαίρου και στίβου του Κολλεγίου Ανατόλια. Μέρος του χρόνου της έχει αφιερωθεί και στη φροντίδα ηλικιωμένων αλόγων και σε μαθήματα ιππασίας σε παιδιά.
Το κριτήριο με το οποίο η Σοφία επέλεξε τα πανεπιστήμια στα οποία έκανε αίτηση ήταν να αντιπροσωπεύουν την ίδια, τα ενδιαφέροντα και τα πιστεύω της. «Το Union College πέρα από το γεγονός ότι προσφέρει πτυχίο Environmental Engineering, που με ενδιαφέρει πολύ, υπερασπίζεται την πολύπλευρη μάθηση, όπως φαίνεται και από τα προγράμματά του. Πέρα από τα διαδικαστικά της αίτησης, το Κολλέγιο Ανατόλια με βοήθησε να έρθω σε επαφή με το Union ώστε να αποκτήσω προσωπική άποψη, ενώ οι δια ζώσης συνεντεύξεις μου με εκπροσώπους όλων των αμερικανικών ιδρυμάτων που με ενδιέφεραν, διευκόλυνε πολύ την τελική μου επιλογή».
Η Ευδοκία Αναστασία Πεχλιβανίδου, έγινε δεκτή με πλήρη υποτροφία από το Davidson College ολοκληρώνοντας επιτυχώς την απαιτητική διαδικασία με την υποστήριξη του Γραφείου Συμβουλευτικής για τα Αμερικανικά Πανεπιστήμια. Η Ευδοκία σκοπεύει να σπουδάσει Βιολογία με minor στη Νευροεπιστήμη και να ασχοληθεί έρευνα από τα φοιτητικά της χρόνια. Το Davidson έχει εκτεταμένο ερευνητικό του δίκτυο και χρηματοδότηση για τους ξένους φοιτητές και φοιτήτριές ώστε να κάνουν έρευνα και την πρακτική τους σε ιδρύματα υγείας όπως η διάσημη Mayo Clinic.
Η Ευδοκία έχει μεγάλη δραστηριότητα στους διαγωνισμούς STEM με διακρίσεις όπως η 2η θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής (2020) και διακρίσεις σε διαγωνισμούς Ρητορικής. Την περασμένη χρονιά πήρε μία γεύση από την κλινική ιατρική κάνοντας πρακτική στο Τμήμα Μικροβιολογίας και Μοριακής Βιολογίας του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Το Davidson φαίνεται πως αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για την ίδια ώστε να καλλιεργήσει τα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα, αλλά και να ασχοληθεί με δράσεις κοινωνικής προσφοράς – ένας πολύ ανεπτυγμένος τομέας του Davidson. «Το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο έχει μία πολύ ζεστή ατμόσφαιρα, μία πολύ καλή αναλογία φοιτητών καθηγητών (10:1) και πιστεύω πως θα γίνει το καινούριο μου σπίτι». Η ίδια περιγράφει τη διαδικασία ως ένα ταξίδι αυτογνωσίας. «Έπρεπε να εμβαθύνω στον εαυτό μου, και να καταλάβω ποια είμαι ώστε να βρω το ιδανικό πανεπιστήμιο (perfect fit). H διαδικασία των αιτήσεων ήταν ιδιαίτερα απαιτητική και ταυτόχρονα συναρπαστική, η οποία εντέλει με εμπλούτισε ως άνθρωπο και με επιβράβευσε. Ο ενθουσιασμός που εισέπραξα και η καθοδήγηση που έλαβα από US College Counseling Office, έκαναν όλο αυτό το ταξίδι να αξίζει».
Ο Φίλιππος Σακελλαρίου είναι μέλος της ομάδας Skepsis που τον Οκτώβριο του 2022 κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGem. Ο Φίλιππος έχει ασχοληθεί με τον προγραμματισμό και την ανάπτυξη apps. Μεταξύ άλλων, έχει συγγράψει δύο προτάσεις για τη βελτίωση της γλώσσας προγραμματισμού Swift, καθώς και σενάριο με το οποίο συμμετείχε σε διαγωνισμό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Συμμετέχει σε clubs προγραμματισμού στο Κολλέγιο Ανατόλια, ενώ έχει διδάξει Ρομποτική σε παιδιά, καθώς και προγραμματισμό σε παιδιά προσφύγων.
Ο Φίλιππος έγινε δεκτός με πλήρη υποτροφία στο περίφημο Vassar College, ένα κολέγιο με ισχυρή παράδοση, προσήλωση στα ακαδημαϊκά επιτεύγματα, αφοσιωμένους καθηγητές και μία φοιτητική κοινότητα, η οποία είναι κοινωνικά δραστήρια, υποστηρικτική προς τα μέλη της και με σεβασμό προς τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου. «Η έρευνα είναι ένα ακόμη στοιχείο που έπαιξε ρόλο στην επιλογή μου, καθώς το πανεπιστήμιο προσφέρει στους φοιτητές του πολλούς πόρους για ερευνητική δραστηριότητα». Η συμβουλή του Φίλιππου προς τις επόμενες «τάξεις» των υποψηφίων είναι να αγχώνονται. «Όλη η διαδικασία είναι να ανακαλύψεις τον εαυτό σου και να βρεις το πανεπιστήμιο, κολέγιο ή σχολή που σου ταιριάζει. Δεν υπάρχει εύκολο κατόρθωμα. Στις ΗΠΑ υπάρχουν 4.000 κολέγια και πανεπιστήμια. Το να μην γίνεις δεκτός σε ένα από αυτά, δεν είναι το τέλος του κόσμου. Ούτε θα πρέπει να στοχεύετε στο top πανεπιστήμιο, γιατί απλώς δεν υπάρχει το top πανεπιστήμιο, αλλά το σωστό πανεπιστήμιο για τον καθένα και την καθεμία».
Ο Δημήτρης Σερεμέτης ετοιμάζεται για σπουδές με υποτροφια στο Connecticut College, το πανεπιστήμιο της πρώτης του επιλογής. «Το επέλεξα γιατί προσφέρει όλα όσα αναζητώ. Είναι ένα μικρό liberal arts college, με πολύ καλό τμήμα στο Computer Science, ενώ παρέχει τη δυνατότητα για μια γενική εκπαίδευση μέσα από τα μαθήματα γενικής παιδείας. Βρίσκεται επίσης κοντά στη Νέα Υόρκη και τη Βοστόνη, είναι δίπλα στο ωκεανό, προσφέρει ευκαιρίες πρακτικής άσκησης σε γνωστές εταιρείες και κατατάσσεται στα λεγόμενα Little Ivies». Όπως τονίζει ο Δημήτρης το US Counseling Office τον βοήθησε πολύ στο φιλτράρισμα των πολλών επιλογών που προσφέρουν οι ΗΠΑ και στην ολοκλήρωση της υποβολής των εγγράφων με σωστό και έγκαιρο τρόπο.
Στα ενδιαφέροντά του συγκαταλέγεται και η χρηματοοικονομική καινοτομία που βασίζεται στην πρόοδο της τεχνολογίας (FinTech). Το καλοκαίρι του 2022 έκανε πρακτική σε μεγάλη διεθνή εταιρεία αλγοριθμικών συναλλαγών και παρακολούθησε το πρόγραμμα 12 εβδομάδων “The Wolves of Wall Street Challenge”. Στο Κολλέγιο Ανατόλια συμμετείχε ενεργά στο Company Program του IBDP και σε εργαστήρια Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας. Είναι παράλληλα ενεργό μέλος της ΧΑΝΘ, μέλος της ομάδας μπάσκετ του σχολείου και της ΧΑΝΘ, και έχει ασχοληθεί με την κωπηλασία και το τάε κβον ντο. Από την περσινή χρονιά, δίνει πάντα το παρών στην προετοιμασία και σερβίρισμα συσσιτίων για τους πρόσφυγες, καθώς και σε καθαρισμούς ακτών στη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη.
Ο Κωνσταντίνος Τζιμπίλης, υπότροφος μαθητής του Κολλεγίου Ανατόλια, έγινε δεκτός με ολική υποτροφία διδάκτρων στο Union College, που ήταν και η πρώτη του επιλογή, για να σπουδάσει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, λόγω της παράδοσής του πανεπιστημίου σε αυτό το επιστημονικό πεδίο. Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Union ιδρύθηκε το 1902 από τον Charles Proteus Steinmetz, κορυφαίο μηχανικό στην Αμερική και καθηγητή του κολεγίου. «Εκτός από την υψηλής ποιότητας εκπαίδευση, δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής των φοιτητών σε ερευνητικά προγράμματα, καθώς και βοήθεια στην εύρεση εργασίας μετά το τέλος των σπουδών. Στην επιλογή μου αυτή με βοήθησε το USCCO του σχολείου μας, το οποίο, παρακολουθώντας τα ενδιαφέροντα και το βιογραφικό μου, διέκρινε από την αρχή ότι αυτά ταιριάζουν απόλυτα στο επίπεδο και στο ύφος της κοινότητας του Union» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Κωνσταντίνος ήταν μαθητής του CTY Greece και πήρε μέρος σε διαγωνισμούς Μαθηματικών και Φυσικής με πανελλήνιες διακρίσεις. Ένας άλλος τομέας στον οποίο πρωταγωνίστησε ήταν η κολύμβηση στην οποία κέρδισε με την ομάδα του ΠΑΟΚ περισσότερα από 22 μετάλλια. Έχει συμμετάσχει σε MUN και Ρητορικούς Αγώνες και σε πολλά προγράμματα STEM όπως τον διαγωνισμό F1 in Schools, και έχει παρακολουθήσει θερινά προγράμματα στο Worcester Polytechnic Institute και στο Πανεπιστήμιο McNeese στις ΗΠΑ.
Καθώς, τα αμερικανικά πανεπιστήμια συνεχίζουν να ανακοινώνουν αποτελέσματα εισαγωγής, το Κολλέγιο Ανατόλια και οι υποψήφιοι μαθητές και μαθήτριες αναμένουν και άλλα θετικά αποτελέσματα.
- Ο όρος «πλήρης ή ολική υποτροφία» αφορά την πλήρη κάλυψη των διαπιστωμένων οικονομικών αναγκών του κάθε μαθητή/τριας με βάση τα οικονομικά στοιχεία που υποβάλλονται με τις αιτήσεις, και μπορεί να μην ταυτίζεται πάντα με την κάλυψη του συνόλου των διδάκτρων του πανεπιστημίου.