Loading...

Menu
Η Ομάδα "Seewache" νικήτρια στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό "Future League" της Science on Stage Germany

Η Ομάδα "Seewache" νικήτρια στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό "Future League" της Science on Stage Germany

Η ομάδα "Seewache", υπό την καθοδήγηση των καθηγητών Αστρίνου Τσουτσουδάκη και Νατάσας Παπακωσταντίνου από το 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου και της Ηρώς Κολιάκου από το Κολλέγιο Ανατόλια, κατέκτησε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό "Future League" που διοργάνωσε ο οργανισμός Science on Stage. Αυτή η επιτυχία αναδεικνύει την πρωτοποριακή προσέγγισή τους στην εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ στην εκπαίδευση STEM.

Ο τελικός του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού διεξήχθη στο Βερολίνο στις 24 Νοεμβρίου 2023 και η ομάδα "Seewache” εκπροσώπησε τη χώρα μας, κερδίζοντας τις εντυπώσεις και το βραβείο.

SeeWache 3JPG

Η πρωταθλήτρια ομάδα αποτελείται από τους Δάφνη Σιδεράκη και Ανθή Κοσμά από το Πρότυπο Λύκειο Ηρακλείου, τον μαθητή του Anatolia High School Κωνσταντίνο Κανακούδη καθώς και τη Νεφέλη Άρχου, τη Φαίδρα Άρχου και τον Αλέξανδρο Πετράκη από το Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου.

Η "Seewache" αναδείχθηκε ανάμεσα σε πολλές καινοτόμες προτάσεις, παρουσιάζοντας ένα χαμηλού κόστους υποβρύχιο «προστάτη» της θάλασσας. Αυτό το εντυπωσιακό έργο είναι πλήρως εξοπλισμένο με εργαλεία για την καλλιέργεια θαλάσσιων φυτών και την παρακολούθηση του παράκτιου περιβάλλοντος, ανταποκρινόμενο αποτελεσματικά στους στόχους του "blue economy" και της εξάλειψης της πείνας με βιώσιμους τρόπους.

Το έργο "Seewache,"  μία συνεργασία του Κολλεγίου Ανατόλια και του 1ου ΕΚΦΕ Ηρακλείου, είναι ένα μίνι υποβρύχιο πλήρως εξοπλισμένο με εργαλεία για την ευκολότερη καλλιέργεια θαλάσσιων φυκιών και παράλληλα για την παρακολούθηση και προστασία του παράκτιου περιβάλλοντος. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία για να προωθήσει την "γαλάζια οικονομία" και να στηρίξει τον αγώνα για μηδενική πείνα, το "Seewache" αποτελεί το μέσο πλεύσης προς ένα βιώσιμο μέλλον. 

Το  μίνι υποβρύχιο είναι εξοπλισμένο με υψηλής ανάλυσης κάμερα που επικοινωνεί με κινητή συσκευή, φέρει αισθητήρες βάθους, θερμοκρασίας και φωτεινότητας και έχει τη δυνατότητα λήψης δειγμάτων νερού. Το μικρό ROV (remotely operating vehicle) καταδύεται αρχικά σε περιοχή υποψήφια για καλλιέργεια φυκιών και διερευνά την ύπαρξη συγκεκριμένων ποικιλιών τα οποία αποτελούν δείκτη ρύπανσης της περιοχής. Πρόκειται για ανθεκτικά είδη που έχουν επιζήσει σε βάρος άλλων ευπαθέστερων στην υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Εφόσον οι συνθήκες κριθούν κατάλληλες στη συνέχεια καταδύεται ξανά με τους αισθητήρες και προσδιορίζονται οι κατάλληλοι τύποι βρώσιμων φυκιών.

SeeWache 1

Η νίκη της ομάδας αναδεικνύει τη δημιουργικότητα και τη δέσμευσή της προς την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της εκπαίδευσης STEM. Η διεθνής κριτική επιτροπή απέδωσε αναγνώριση σε αυτήν την καινοτόμο πρωτοβουλία.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να παρακολουθήσετε το βίντεο του έργου "Seewache", επισκεφθείτε https://bit.ly/3QYlHQp

Share

 

Τζον Κέννεντυ 60
Πυλαία, Τ.Κ. 55535
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Τηλ. +30 2310 398200
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακαδημαϊκές συνεργασίες
international_ib masthead emsea Network