10ο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας Κολλεγίου Ανατόλια/ ACSTAC 2024
Εργασίες με επίκεντρο τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, εργασίες που μελετούν την τεχνητή νοημοσύνη, την περιβαλλοντική ρύπανση, βιώσιμα συστήματα για ανακύκλωση, έξυπνες κατασκευές και ρομπότ είναι ορισμένα μόνο από τα πρωτότυπα μαθητικά projects που θα παρουσιαστούν στις 19 και 20 Απριλίου 2024, στο 10ο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας που διοργανώνει το Κολλέγιο Ανατόλια στις εγκαταστάσεις του στη Θεσσαλονίκη.
Το συνέδριο αρχίζει την Παρασκευή 19 Απριλίου στις 14:30 με τις εγγραφές και ολοκληρώνεται με την απονομή των βραβείων το Σάββατο 20 Απριλίου.
Φέτος για πρώτη χρονιά θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ACSTAC το πρώτο του Social Entrepreneurship Hackathon.
Το Social Entrepreneurship Hackathon παρέχει μια συναρπαστική πλατφόρμα για μαθητές και μαθήτριες γυμνασίου για να απελευθερώσουν τη δημιουργικότητα και την καινοτόμο σκέψη τους αντιμετωπίζοντας τις καθημερινές προκλήσεις στη σχολική τους τάξη, ενώ υπερασπίζονται τη βιωσιμότητα. Επτά έργα που ξεχωρίζουν έχουν αναδειχθεί σε πρωτοπόρους, το καθένα από τα οποία προσφέρει μοναδικές λύσεις σε πιεστικά ζητήματα.
Το Συνέδριο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Το ACSTAC πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των Dan & Helen Lindsay στη μνήμη των Χρυσή Παπίδου Ηλέκτρη και Παύλου Ηλέκτρη.
Στο συνέδριο συμμετέχουν με φυσική παρουσία 550 μαθητές και μαθήτριες από 40 δημόσια και ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Μυτιλήνη, Κω, Κρήτη, Βοιωτία) αξιοποιώντας την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις εργασίες τους ως πραγματικοί ερευνητές, αναπτύσσοντας δεξιότητες έρευνας, κριτικής σκέψης, συνεργασίας και επικοινωνίας, και δίνοντας υπόσταση σε ιδέες που συνδυάζουν την επιστημονική γνώση και το κοινωνικό όφελος.
Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου είναι ο Δρ Γεώργιος Γιαννόπουλος, Επικεφαλής της Μονάδας Τεχνολογιών για τον Διαστημικό Τομέα, την Ασφάλεια και τη Συνδεσιμότητα, για θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, όπως ο κίνδυνος και η ανθεκτικότητα κρίσιμων υποδομών, το Galileo, οι εφαρμογές 5G και η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Προγράμματος. Είναι, επίσης, Αντιπρόεδρος της Διεύθυνσης Διαστήματος, Ασφάλειας και Μετανάστευσης στο Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι συγγραφέας περισσότερων από 50 δημοσιεύσεων και κεφαλαίων βιβλίων και έχει εκπαιδεύσει αξιωματούχους σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για τη βελτίωση της προστασίας των τεχνολογικών συστημάτων και κρίσιμων υποδομών. Έχει σπουδάσει Μηχανολογία και Αεροναυτική Μηχανική, και έχει λάβει το διδακτορικό του στη Μηχανολογία από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών και τη Βασιλική Στρατιωτική Σχολή του Βελγίου, ενώ έχει πτυχίο Μάνατζμεντ από το Solvay Brussels School in Economics and Management.
Η ομιλία του θα πραγματοποιηθεί κατά την τελετή έναρξης το Σάββατο 20 Απριλίου 2024, 09:30 -10:30 π.μ., με τίτλο “Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η εξερεύνηση του διαστήματος: Σχεδιάζοντας την πορεία για καινοτομία και ευημερία για τις μελλοντικές γενιές”. Η τελετή έναρξης θα μεταδοθεί ζωντανά, μέσω live streaming, στο κανάλι YouTube του Κολλεγίου Ανατόλια.
Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου.
Παράλληλα κατά τη διάρκεια του ACSTAC θα πραγματοποιηθούν τα παρακάτω δωρεάν εργαστήρια για μαθητές/τριες
- Γνωρίστε το EMBL/ Meet European Molecular Biology Laboratory Εισηγητής: Δρ Ηρώ Κολιάκου Επικεφαλής STEAM Κολλέγιο Ανατόλια/ Πρέσβειρα EMBL, Adria Lockhart φοιτήτρια Biological Sciences του ACT (American College of Thessaloniki).
- F1 in Schools. Εισηγητές: Κίμων Δρόσος, Καθηγητής Φυσικής Κολλέγιο Ανατόλια, Νάσος Παπασαραφιανός, Φίλιππος Βρύζας, Νάγια Παπασαραφιανού, μέλη ομάδας “Aegean Racing” του διαγωνισμού F1 in Schools.
- Quantum. Εισηγητές: Αννυ Ζούντσα, μαθήτρια Anatolia High School/Activator at The Knowledge Society, Δημήτρης Λορέντζος Καθηγητής Φυσικής Κολλέγιο Ανατόλια
- STEAMing the future. Εισηγητές: Ηλίας Γιάνναρος, Ανδρέας Κεχαγιάς, Σοφία Παπαδημητρίου, εκπαιδευτικοί του προγράμματος “STEAMing the Future”.
- Προσομοίωση Γραφείου Κατοχύρωσης Εφευρέσεων. Εισηγητές: Ιωάννης Σκουληκάρης, Ιδρυτής και CEO Patent Mind LTD - Συνιδρυτής και CEO Mind the Minds ΑΜΚΕ, και στελέχη της Mind the Minds.
- Συναρμολόγηση-συνδεσμολογία και προγραμματισμός τηλεχειριζόμενου ρομποτικού οχήματος 4WD με Arduino. Εισηγητές: Πέτρος Πούτος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ, 1ο ΕΠΑΛ Σαλαμίνας
- Τμήμα πυραυλικής: Design and build your own rocket! & Τμήμα αεροναυτικής: Design and construct your own airplane using common items. Εισηγητές: ASAT Αντωνιάδης Παναγιώτης - Aristotle Space and Aeronautics team
- 3D σχεδίαση εσωτερικής διαρρύθμισης διαστημοπλοίου. Εισηγητές: Χαρίτων Πολάτογλου
- Arduino - Essentials: Εισηγητές: Άλτζι Τσάνκο, Συντονιστής Ομάδας Βιομηχανικής Ρομποτικής ΔΠΘ (DIR)
- Κατασκευή απλού Ρομποτικού Βραχίονα με Arduino. Εισηγητές: Άλτζι Τσάνκο, Συντονιστής Ομάδας Βιομηχανικής Ρομποτικής ΔΠΘ (DIR)
- Εργαστήριο ρομποτικής με τη χρήση του ρομπότ ανοιχτού λογισμικού και υλικού FossBot. Εισηγητές: Χρήστος Χρόνης, Ελευθερία Παπαγεωργίου, Δημήτρης Χαρίτος τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
- Science on Stage Europe: Η επιστήμη των υποβρυχίων.
Εισηγητές: Αστρινός Τσουτσουδάκης, Καθηγητής Φυσικών Επιστημών ΠΕ04.01, Υπεύθυνος του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Ηρακλείου Κρήτης, Αναστασία Παπακωνσταντίνου, Καθηγήτρια Βιολογίας, Γυμνάσιο Γουβών
Δωρεάν εργαστήρια για εκπαιδευτικούς:
- Science on Stage Europe. Για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Παρουσίαση δραστηριοτήτων του προγράμματος “Act Now for the UN Sustainable Development Goals (SDGs) in STEM Education” και του διαγωνισμού Future League του οργανισμού Science on Stage Europe. H αειφορία και προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν σημαντικά θέματα της καθημερινότητας μαθητών και εκπαιδευτικών. Ο οργανισμός Science on Stage Europe φέρνει κοντά εκπαιδευτικούς από όλη την Ευρώπη για την ανάπτυξη σχεδίων μαθήματος. Στο εργαστήριο θα παρουσιαστούν απλά πειράματα χαμηλού κόστους που αφορούν τον μαγικό κόσμο των υποβρυχίων καθώς και δραστηριότητες από το πρόγραμμα Act Now for the UN Sustainable Development Goals (SDGs) in STEM Education.
Εισηγητές: Αστρινός Τσουτσουδάκης, Καθηγητής Φυσικών Επιστημών ΠΕ04.01, Υπεύθυνος του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Ηρακλείου Κρήτης, Αναστασία Παπακωνσταντίνου, Καθηγήτρια Βιολογίας, Γυμνάσιο Γουβών
- ΑΙ in Education. Για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σε αυτό το εργαστήριο, οι εκπαιδευτικοί θα αναπτύξουν μια στέρεα κατανόηση των εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) και θα διερευνήσουν εμπειρικά τις πρακτικές εφαρμογές της ΤΝ στην εκπαίδευση. Το εργαστήριο θα ξεκινήσει εξετάζοντας τον τρόπο λειτουργίας των Μεγάλων Γλωσσικών Μοντέλων (Large Language Models - LLMs), όπως το Chat GPT, εστιάζοντας στα εγγενή ελαττώματα και τις εξαιρετικές δυνατότητές τους, ενώ θα συζητηθούν και οι εξελίξεις που ξεκίνησαν και συνεχίζουν να τροφοδοτούν την επανάσταση που συντελείται στο πεδίο αυτό. Στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί ένα σύνολο προσεκτικά επιλεγμένων εργαλείων ΤΝ, τόσο για χρήση από τον ίδιο τον εκπαιδευτικό, όσο και για εισαγωγή στην τάξη. Στο τελευταίο μέρος του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με τα προτεινόμενα εργαλεία και να αποφασίσουν οι ίδιοι τόσο για τη χρησιμότητα όσο και για την καταλληλότητά τους.
Εισηγητές: Γιώργος Ρουβάς, Καθηγητής Πληροφορικής & Σύμβουλος Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Κολλέγιο Ανατόλια
- Για συμμετοχή στα εργαστήρια εκπαιδευτικών https://bit.ly/3yh9fm3
Ώρες διεξαγωγής συνεδρίου:
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 , 14:30-20:00
Σάββατο 20 Απριλίου 2024 , 8:00 – 19:00
Περισσότερες πληροφορίες:
https://anatolia.edu.gr/el/highschool/drastiriotites/acstac
Κέντρο STEM Κολλεγίου Ανατόλια: 2301 398 289