Loading...

Menu
550 μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα  στο 10ο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας/ ACSTAC 2024

550 μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα στο 10ο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας/ ACSTAC 2024

Περισσότεροι από 550 μαθητές και μαθήτριες από 40 δημόσια και ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια της Ελλάδας – αριθμός ρεκόρ στα χρονικά της διοργάνωσης - συγκεντρώθηκαν στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου Ανατόλια για το 10ο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας /ACSTAC (Anatolia College Science and Technology Annual Conference). Πολύ μεγάλος αριθμός παιδιών ήρθε από περιοχές όπως η Κρήτη, η Κως, τα Ιωάννινα, η Αθήνα, η Βοιωτία, η Μυτιλήνη στην αποστολή της οποίας συμμετείχαν 100 μαθητές και μαθήτριες. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Απριλίου 2024 και τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

ACSTAC 2024 5 greek article

ACSTAC 2 Website 3

Τα παιδιά παρουσίασαν πρωτότυπα projects που κατασκεύασαν, όπως το ανθρωπόμορφο ρομπότ Niki για την υποστήριξη του μαθήματος μέσα στην τάξη, ένα έξυπνο κράνος που αποτρέπει τον σοβαρό τραυματισμό σε αυτοκινητιστικό ατύχημα, ένα σύστημα ενίσχυσης της αποδοτικότητας των φωτοβολταϊκών συστημάτων, ένα οικολογικό αυτοκίνητο, μία συσκευή μετατροπής νερού σε πόσιμο, το χαμηλού κόστους υποβρύχιο και «προστάτη» της θάλασσας Seewache, ένα σύστημα που αντιλαμβάνεται το ποσοστό υγρασίας του φυτού και ρυθμίζει τη ροή του ποτίσματος, και πολλά άλλα.

ACSTAC 2024 6

 

ACSTAC 2 Website 4

ACSTAC 2 Website 1

ACSTAC 2024 3

ACSTAC 2024 4

ACSTAC 2024 7

ACSTAC 2024 15

ACSTAC 2024 18

ACSTAC 2024 9

Το ACSTAC συμπλήρωσε 10 χρόνια επιτυχημένων διοργανώσεων ενθαρρύνοντας όλο και περισσότερους μαθητές, και ειδικά κορίτσια, να ασχοληθούν με τις Επιστήμες και την Τεχνολογία. «Αυτό το πετύχαμε όπως φαίνεται από την αύξηση των παιδιών που κάθε χρόνο συμμετέχουν στο συνέδριο, το οποίο παράλληλα έχει δημιουργήσει πολλές ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευτικών από διαφορετικά σχολεία» ανέφερε η Δρ Ηρώ Κολιάκου, Συντονίστρια Προγραμμάτων STEM Κολλεγίου Ανατόλια και του ACSTAC 2024 επισημαίνοντας ότι το συνέδριο άνοιξε τον δρόμο για αντίστοιχες προσπάθειες από άλλους φορείς.

Η επίσημη έναρξη των εργασιών ξεκίνησε το Σάββατο 21 Απριλίου με την ομιλία του Δρος Γεώργιου Γιαννόπουλου Επικεφαλής της Μονάδας Τεχνολογιών για τον Διαστημικό Τομέα, την Ασφάλεια και τη Συνδεσιμότητα, Κοινό Κέντρων Ερευνών (ΚΚΕρ) της ΕΕ. Ο κ. Γιαννόπουλος αφηγήθηκε μία διαφορετική ιστορία για το διάστημα παρουσιάζοντάς το όχι ως μακρινό και απροσπέλαστο μέρος, αλλά ως «κάτι κοντινό και απτό που αλλάζει συνεχώς τις ζωές μας χάρη στη δημιουργικότητα των ανθρώπων. Η τεχνολογία του GPS, οι δορυφορικές τεχνολογίες και υπηρεσίες παρακολούθησης φυσικών φαινομένων και κλιματικών μεταβολών είναι ορισμένες μόνο από τις ανακαλύψεις που εξυπηρετούν επιστημονικές αλλά και κοινωνικές ανάγκες». Το διάστημα, όπως επεσήμανε ο κεντρικός ομιλητής, προσφέρει, επίσης, ευκαιρίες οικονομικής δραστηριότητας, νέες θέσεις εργασίας, προοπτική σε νέους ανθρώπους που θέλουν να εργαστούν, να τολμήσουν, να καινοτομήσουν και να κάνουν κάτι διαφορετικό.

ACSTAC 2024 14

Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης βραβεύθηκε η καθηγήτρια Πληροφορικής του Anatolia High School και ακαδημαϊκή υπεύθυνη του CTY Greece Δρ Χάιδω Σαμαρά η οποία ξεκίνησε το ACSTAC το 2011, από τον όμιλο Science and Technology Club του σχολείου μαζί με μία ομάδα «παθιασμένων παιδιών και ακούραστων εκπαιδευτικών. Λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη έλλειψη επιστημόνων στις Θετικές Επιστήμες, θέλαμε να δώσουμε το κίνητρο στα παιδιά ώστε να γνωρίσουν και να αγαπήσουν την έρευνα, την επιστήμη και την τεχνολογία, μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις όπως το Συνέδριο. Το ACSTAC σχεδιάστηκε ως μία προσομοίωση επιστημονικού συνεδρίου που διοργάνωσαν οι μαθητές για μαθητές, ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν τι θα τους ζητηθεί μετέπειτα τόσο στις σπουδές τους όσο και στην αγορά εργασίας. Στα παιδιά αρέσει η ερευνητική διαδικασία και εκδηλώσεις στις οποίες η επιστημονική και διερευνητική μάθηση γίνονται με παιγνιώδη τρόπο. Γιατί η μάθηση πρέπει να είναι ένα παιχνίδι: όμορφο, διασκεδαστικό και επιμορφωτικό» σημείωσε η κ. Σαμαρά. Το ACSTAC φιλοξένησε στο παρελθόν σπουδαίους παγκοσμίου φήμης Έλληνες επιστήμονες όπως τον Σταμάτη Κριμιζή, τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, τον Αθανάσιο Φωκά, τον Δημήτρη Χριστοδούλου, τον Περικλή Μήτκα που μίλησαν με πολλή μεγάλη χαρά στα παιδιά για το έργο και τη ζωής τους.

ACSTAC 2024 6 greek article

ACSTAC 2024 3 greek article

Το βραβείο στην κ. Σαμαρά επέδωσε η Helen Lindsay, Έφορος Κολλεγίου Ανατόλια και η οποία υποστηρίζει το συνέδριο μαζί με τον σύζυγό της Dan Lindsay στη μνήμη των γονέων της Χρυσή Παπίδου Ηλέκτρη και Παύλου Ηλέκτρη. Η μεγάλη αγάπη τόσο της Εφόρου όσο και των μελών της οικογένειάς της για τις Θετικές Επιστήμες και η ενασχόλησή τους με αυτές ήταν ένας από τους λόγους της υποστήριξης του ACSTAC όλα αυτά τα χρόνια. «Είμαι πολύ χαρούμενη για αυτά τα δέκα χρόνια του Συνεδρίου, και ας μην ξεχνούμε ότι η παράδοση για τις Επιστήμες και τις Τέχνες είναι μία βαθιά ελληνική παράδοση» ανέφερε η κ. Lindsay χαρακτηριστικά.

ACSTAC 2024 4 greek article

Από αριστερά: Δρ Γεώργιος Γιαννόπουλος, Νίκος Λαμπρινός του Ελληνικού Γραφείου ESERO (European Space Education Resource Office), Δρ Ηρώ Κολιάκου, Δρ Χάιδω Σαμαρά, Helen Lindsay

ACSTAC 2 Website 2

Κατά τη διάρκεια του ACSTAC πραγματοποιήθηκαν δωρεάν εργαστήρια για μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς, και δόθηκαν πολλά βραβεία και διακρίσεις στις μαθητικές ομάδες. Μπορείτε να δείτε όλα τα βραβεία στο link

 Συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριες του Anatolia High School Χρήστο Μπάκο (3η θέση,Social Entrepreneurship Hackathon), στις Άννα Μαυρίδου, Αναστασία Ξεντέ, Ναταλία Παυλίδου (Connection to Sustainability award), Άννυ Ζούντσα (Women in Science award), Αδάμ Παπαδόπουλο (Action for Climate Change award), Γαβριήλ Παπαρούνη, Alessandro Stefan Tiron, Δημήτρη Τσουκαλά (Technology award), Κωνσταντίνο Κανακούδη (Best Partnership award).

  • To επόμενο ACSTAC θα διεξαχθεί στις 2-4 Μαΐου 2025.

ACSTAC 2024 21ACSTAC 2024 22ACSTAC 2024 23ACSTAC 2024 24

 

ACSTAC 2024 8

Ευχαριστουμε θερμά τη Δρα Ηρώ Κολιάκου, Συντονίστρια Προγραμμάτων STEAM Κολλεγίου Ανατόλια, και τους καθηγητές που συμμετείχαν ως αξιολογητές και μέντορες στον Διαγωνισμό. 

 

 

Share

 

Τζον Κέννεντυ 60
Πυλαία, Τ.Κ. 55535
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Τηλ. +30 2310 398200
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακαδημαϊκές συνεργασίες
international_ib masthead