PULSE-ART Ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα - κάλεσμα για πολιτιστική δράση με τη συμμετοχή του Κολλεγίου Ανατόλια
Το Κολλέγιο Ανατόλια, μέσω του Anna Papageorgiou STEM Center και του ACT (American College of Thessaloniki), συμμετέχει στο πρωτοποριακό ευρωπαϊκό πρόγραμμα PULSE-ART, το οποίο επιδιώκει να αναδείξει τη δύναμη της τέχνης ως εργαλείου για την εκπαιδευτική και πολιτιστική ανάπτυξη.
Η έναρξη του τριετούς προγράμματος πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2024, στη Βαρκελώνη, με τον συντονισμό του Science For Change (SFC) και της Μονάδας Επιστημονικού Πολιτισμού (UCC+i) του ISGlobal. Στόχος του PULSE-ART είναι να αποδείξει πώς η ενσωμάτωση της τέχνης στην εκπαίδευση μπορεί να ενισχύσει την πολιτιστική ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα σε κοινότητες σε όλη την Ευρώπη. Το καινοτόμο έργο επιδιώκει να εντοπίσει τις ελλείψεις και τις ανάγκες στα εκπαιδευτικά συστήματα σχετικά με την ενσωμάτωση της τέχνης ως εργαλείου για την προώθηση της πολιτιστικής συνειδητοποίησης, να εξετάσει νέες μεθοδολογίες βασισμένες σε μελέτες επτά περιπτώσεων στην Ευρώπη και το Μαρόκο, και να δημιουργήσει σχέδια δράσης και προτάσεις για εθνικές πολιτικές σχετικά με τον αντίκτυπο της τέχνης στην εκπαίδευση.
Η συμβολή του Κολλεγίου Ανατόλια
Ως βασικός εταίρος του PULSE-ART, το Κολλέγιο Ανατόλια φέρνει στην πρώτη γραμμή του έργου την τεχνογνωσία του στην καινοτόμο εκπαίδευση και τη δέσμευσή του στα πεδία STEAM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Τέχνες και Μαθηματικά). Με επικεφαλής το Anna Papageorgiou STEM Center σε συνεργασία με το ACT (American College of Thessaloniki), η συμμετοχή του εκπαιδευτικού οργανισμού γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ τέχνης και τεχνολογίας, αποδεικνύοντας τις μετασχηματιστικές δυνατότητες της ενσωμάτωσης των τεχνών στην εκπαίδευση STEM, όπως αναφέρει η Δρ Ηρώ Κολιάκου, Συντονίστρια STEM στο Κολλέγιο Ανατόλια.
Το Ανατόλια διεξάγει σημαντική έρευνα σχετικά με το επίπεδο της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στην Ευρώπη, αναπτύσσοντας ένα Πλαίσιο Ικανοτήτων για την προώθηση της πολιτιστικής ευαισθητοποίησης και έκφρασης και δημιουργώντας ένα καινοτόμο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης για εκπαιδευτικούς, που είναι από τα σημαντικότερα παραδοτέα του έργου, σύμφωνα με την Δρα Μαρία Κυριακίδου, Chair του Τομέα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του ACT
Επιπλέον, το Κολλέγιο Ανατόλια ηγείται μιας πιλοτικής δράσης εστιασμένης στην Visual-Tech Art , που θα χρησιμοποιεί την εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα με στόχο την ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργικότητας.
Αυτή η συνεργασία τοποθετεί το Ανατόλια σε ηγετική θέση στη σύνδεση τέχνης και τεχνολογίας, αναδεικνύοντας τη σημασία της εκπαίδευσης STEAM στην προώθηση της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και της πολιτιστικής έκφρασης, και λειτουργώντας, παράλληλα, ως σημείο αναφοράς σχετικά με την ενσωμάτωση των τεχνών στα εκπαιδευτικά συστήματα παγκοσμίως. Άλλες δράσεις εστιάζουν στην επιστημονική εικονογράφηση, στο χορό, τις παραστατικές τέχνες, την μουσική, τα βιντεοπαιχνίδια και τα game jams.
Η εναρκτήρια εκδήλωση στις 28 Νοεμβρίου 2024 στο Casa Golferichs Civic Center στη Βαρκελώνη έφερε κοντά καλλιτέχνες, ερευνητές, εκπαιδευτικούς και άτομα από τους πολιτικούς χώρους λήψης αποφάσεων σε εργαστήρια που ανέδειξαν καινοτόμες πρακτικές για τη σύνδεση τέχνης και εκπαίδευσης.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Τεχνών στην Εκπαίδευση για την Πολιτιστική Ευαισθητοποίηση, το οποίο θα ενσωματώνει ένα σύνολο εργαλείων για την επαγγελματική ανάπτυξη της εκπαιδευτικής κατάρτισης μέσω της τέχνης.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι παρακάτω φορείς:
Science For Change (SFC) - Ισπανία (Συντονιστής Προγράμματος)
Fundación Privada Instituto de Salud Global de Barcelona (ISGlobal) – Ισπανία
Stichting Waag Society (Waag) - Ολλανδία
Κολλέγιο Ανατόλια – Ελλάδα
Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) - Ελλάδα
Museo Nacional de Ciencias Naturales (MNCN-CSIC) - Ισπανία
Institut de Recherche et d'Innovation- Center Pompidou (IRI) – Γαλλία
University of Malta (UM) - Μάλτα
Euro Mediterranean Economist Association (EMEA) – Ισπανία
Daugavpils University (DU) – Λετονία
? Περισσότερες πληροφορίες: PULSE-ART YouTube Account: @PULSE-ARTproject