Loading...

Menu
Χάλκινο Μετάλλιο για την Petabytes στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM 2024!

Χάλκινο Μετάλλιο για την Petabytes στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM 2024!

H μαθητική ομάδα Petabytes του Anatolia High School του Κολλεγίου Ανατόλια κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM 2024 (https://igem.org), που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι από τις 26 έως τις 28 Οκτωβρίου 2024.

Ο διαγωνισμός iGEM (International Genetically Engineered Machine) είναι μια παγκόσμια διοργάνωση συνθετικής βιολογίας που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, με στόχο την προώθηση της καινοτομίας στη βιολογία μέσω της επίλυσης πραγματικών προβλημάτων με τη χρήση συνθετικών βιολογικών εργαλείων.

Οι Petabytes παρουσίασαν την καινοτόμα ερευνητική τους εργασία ανάμεσα σε ομάδες από όλο τον κόσμο, ανταγωνιζόμενοι φοιτητές πανεπιστημίων,  ερευνητικά εργαστήρια και άλλες σχολικές ομάδες. Η ομάδα μας κατάφερε να εντυπωσιάσει με τη δουλειά της και τη δέσμευσή της στην επιστημονική έρευνα, καθώς και με την πρωτοτυπία των λύσεων που ανέπτυξε. Η συμμετοχή τους στον διαγωνισμό ενισχύθηκε από την καθοδήγηση των καθηγητών τους Έλενας Αντωνάκου, Διαμαντή Σωτηρίου και της Δρος Ηρώς Κολιάκου, επικεφαλής των Προγραμμάτων STEAM του Κολλεγίου Ανατόλια.

Pete Bytes 1

Βιολογική Λύση για την Πλαστική Ρύπανση στη Θεσσαλονίκη και Παγκοσμίως

Η ομάδα iGEM Petabytes, ανησυχώντας για το ζήτημα της πλαστικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη και την παγκόσμια διάσταση του προβλήματος, ανέπτυξε μια καινοτόμο λύση βασισμένη στη συνθετική βιολογία. Το πλαστικό, και ειδικά το PET, απαιτεί δεκαετίες για να διασπαστεί, επηρεάζοντας το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Για να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση, η ομάδα Petabytes ανέπτυξε μια πρωτοποριακή προσέγγιση μέσω της δημιουργίας ενός ενζύμου που επιταχύνει τη διαδικασία διάσπασης του πλαστικού PET, συμβάλλοντας σε ένα πιο καθαρό περιβάλλον.

Η ομάδα δημιούργησε ένα συνδυαστικό ένζυμο που περιλαμβάνει την PETase από το βακτήριο Ideonella sakaiensis και την cutinase από τον μύκητα Humicola insolens, για την ενίσχυση του ρυθμού και της αποδοτικότητας της βιοδιάσπασης του PET. Το νέο αυτό ένζυμο εκφράστηκε σε βακτήρια E. coli μέσω κλωνοποίησης TA σε φορέα pMiniT 2.0 και δοκιμάστηκε μέσω ηλεκτροφόρησης σε πηκτή και φασματοφωτομετρίας.

Με το έργο αυτό, η ομάδα Petabytes φιλοδοξεί να προσφέρει μια βιώσιμη λύση για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης, με θετικό αντίκτυπο στη Θεσσαλονίκη και τις πόλεις ανά τον κόσμο.

Τα μέλη της ομάδας κλήθηκαν, επίσης, να συγκεντρώσουν τους απαραίτητους πόρους για τη συμμετοχή τους στον Διαγωνισμό. Οι υποστηρικτές της ομάδας είναι οι εταιρίες ΚΟΝΒΑ, ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε., Κ.Ε.ΠΕ.Δ. και Elpedison, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επιτυχημένη πορεία και τη συμμετοχή της ομάδας στον διεθνή Διαγωνισμό.

Θερμές ευχαριστίες στον Ιωάννη Βιζιριανάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή Μοριακής Φαρμακολογίας & Φαρμακογονιδιωματικής του ΑΠΘ, και την ομάδα του για την καθοδήγηση της ομάδας Petabytes και τη φιλοξενία της στο εργαστήριο της Φαρμακευτικής Σχολής, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις και εμπειρία στους μαθητές και στις μαθήτριές μας.

 

Share

 

Τζον Κέννεντυ 60
Πυλαία, Τ.Κ. 55535
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Τηλ. +30 2310 398200
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακαδημαϊκές συνεργασίες
international_ib masthead